10 apr. 2008

Morcovi de primavara

Neincrederea in sine, dar si in ceilalti ar fi primul punct de la care se porneste catre o ratare. Nu am fi destul de punctuali daca am spune ca avem tot timpul incredere in noi si mai mult, daca am sustine ca ceea ce spunem este permanent corect (pe verificate!). Este bineinteles foarte util ca din cand in cand sa ne exercitam drepturile de cocosi si sa marcam momentele cu o replica superflua, de genul "sunt absolut sigur de acest lucru", desi cu doua minute inainte iti rodeai unghiile in speranta ca de sub ele va tasni marele secret, despre care tu esti acum foarte edificat. Ne punem intrebarea: acest lucru este util spre exemplu atunci cand participi la olimpiadele comunicarii? Sa spui cu atata siguranta ceva despre care in intimitatea ta razi cu cea mai mare pofta? Ei bine, da!!!
Metodele de a te face crezut sunt multiple. de la limbajul corporal, la mirroring etc (nu voi sta acuma sa descriu, mai ales ca unii stiu una si buna- sfanta chelfaneala, care nu ar fi mers desigur in cazul domnului Stanciugelu). Dar metoda cea mai eficienta este sa combini aceste lucruri cu siguranta maxima pe care le-o acorzi cuvintelor tale.
Corect, dar oare poti fi sigur pe orice prostie? Raspuns necesar: nu! In conditiile in care nu v-ati prins, ceea ce am spus la inceput era o gluma. Trebuie sa ai o habare cat de cata despre subiect, sa nu fi totalmente pe langa. De acolo, improvizatia se amesteca ingenios cu siguranta de sine.
Pana la urma suntem la teatru. Ne jucam de-a angajatii la organizatia reala, ne jucam de-a consilierii in PR pe la seminarii si la olimpiade, facem tot posibilul ca ceea ce facem sa fie cat mai credibil si in consecinta aplaudat. Iar in cazul apare si o recenzie buna si o lauda cocotata printre randuri, cu atat mai bine. Traiasca responsabilitatea si puterea jocului!
Si ca self-branding digerabil, echipa TODD IS POLITICS va mai avea nevoie de acest blog si pe mai departe, intrucat savoarea prestatiei lor a fost prea placuta pentru ca membrii juriului sa nu-i poata trece pe lista castigatorilor primei sesiuni. Ati vazut ce placut este sa fi sigur pe tine?

Niciun comentariu: